ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Λοίμωξη στα νεφρά: Τα 8 συμπτώματα-κλειδιά που την ξεχωρίζουν από μια απλή ουρολοίμωξη

Λοίμωξη στα νεφρά: Τα 8 συμπτώματα-κλειδιά που την ξεχωρίζουν από μια απλή ουρολοίμωξη


Εάν σας έχει τύχει ποτέ να πάθετε ουρολοίμωξη, γνωρίζετε πολύ καλά τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί, όπως το κάψιμο κατά την ούρηση και η ανελέητη συχνουρία.

Αν δε οι ουρολοιμώξεις είναι για εσάς συχνό πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ίδια περίπου συμπτώματα υποδεικνύουν και ένα σοβαρότερο πρόβλημα: μια λοίμωξη των νεφρών.
Οι λοιμώξεις των νεφρών είναι σπάνιες στα υγιή άτομα και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα μιας ουρολοίμωξης. «Εφόσον εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα πέρα από το κάψιμο, τη συχνουρία και την επιτακτική ανάγκη για ούρηση, είναι πολύ πιθανό η λοίμωξη να έχει αρχίσει να εξαπλώνεται πέραν της κύστης» τονίζει η Δρ Στέισι Λάιζμαν, παθολόγος-νεφρολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. «Στην περίπτωση αυτή λέμε πως υπάρχει ανιούσα λοίμωξη, επειδή κυριολεκτικά η λοίμωξη ανεβαίνει από την ουροδόχο κύστη προς τα νεφρά».
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα λοίμωξης των νεφρών που αναφέρονται στην παρακάτω gallery, επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.





1. Πόνος και τσούξιμο στην ούρηση: Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσουρία. Όπως εξηγεί η Δρ Λάιζμαν, οι ενοχλήσεις αυτές οφείλονται στη φλεγμονή που υπάρχει στο τοίχωμα της ουρήθρας.

 

2. Συχνουρία: Πέρα από τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε φορά η παραγωγή ούρων είναι εξαιρετικά μικρή. Η κύστη είναι «ειδικά σχεδιασμένη» ώστε να συγκρατεί αρκετά μεγάλη ποσότητα ούρων, ωστόσο ένας ερεθισμός λόγω της λοίμωξης επηρεάζει αυτή τη λειτουργία.

 

3. Επιτακτική ούρηση: Εκτός από τις συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα, ο ερεθισμός προκαλεί επίσης ένα έντονο αίσθημα για άμεση ανάγκη κένωσης της κύστης.

 

4. Πυρετός: Ο πυρετός λόγω λοίμωξης των νεφρών είναι συνήθως υψηλός, πάνω από 37,7 βαθμούς Κελσίου. Ο πυρετός μπορεί να συνοδεύεται από ρίγη, νυχτερινή εφίδρωση κ.ά.

 

5. Πόνος στα πλαϊνά του κορμού, στη μέση ή στη βουβωνική χώρα: Η θέση των νεφρών ψηλά και βαθιά στην κοιλιά συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε δυσλειτουργία τους μπορεί να προκαλέσει πόνο που ακτινοβολεί στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή προς τα πίσω στη μέση, προς τα δεξιά και προς τα αριστερά στις δύο πλευρές του κορμού ή και προς τα κάτω στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

 

6. Ναυτία και εμετός: Οι διάφορες λοιμώξεις προκαλούν συστημικά, όπως λέγονται, συμπτώματα, δηλαδή συμπτώματα που επηρεάζουν τον οργανισμό στο σύνολό του. Τέτοια συμπτώματα είναι η ναυτία και ο εμετός.

 

7. Αίμα ή πύον στα ούρα: Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται μόνο για ίχνη που ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει με ανάλυση ούρων. Δεν αποκλείεται όμως το αίμα να είναι εμφανές στα ούρα. Όσο για το πύον, είναι ορατό με γυμνό μάτι όταν η λοίμωξη είναι αρκετά προχωρημένη.

 

8. Θολά ή δύσοσμα ούρα: Μια αλλαγή στη σύσταση ή στη μυρωδιά των ούρων συχνά υποδεικνύει την ύπαρξη βακτηρίων, άρα και λοίμωξης.

Να σημειωθεί ότι οι λοιμώξεις των νεφρών αντιμετωπίζονται με τη λήψη αντιβίωσης και υποχωρούν σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.
Πηγή: womenshealthmag.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου